Sezon zimowy 16/17 zbliża się dużymi krokami i zadajemy sobie pytanie o sprzęt. Jedną z najważniejszych rzeczy na stoku jest odpowiedni dobór butów narciarskich. I to właśnie na nich chcielibyśmy się dziś skupić.
Chcielibyśmy podzielić się z Wami wiedzą na temat butów narciarskich najnowszej generacji marki HEAD która idąc na przeciw Klientowi stworzyła system 100% dopasowania buta narciarskiego do stopy. Procedura kastomizacji lub customizacji polega na wykonaniu szeregu czynności by stworzyć wnętrze buta dopasowane do stopy.
But narciarski powinien być dobrze dopasowany aby jazda na nartach sprawiała nam przyjemność.
Podstawowe zasady to: dobór butów według odpowiedniego rozmiaru czyli długość stopy w centymetrach, zmierzenie szerokości stopy, oraz zwrócenie uwagi na podbicie Klienta.
Cały proces wygląda następująco:
- Nagrzać specjalny piekarnik do butów narciarskich przez 10 minut.
- Rozpocząć proces kustomizacji: Ustalić czy Klient ma jakieś problemy z dopasowaniem stopy np. haluksy, płaskostopie, wysokie podbicie. Ustalić potencjalne punkty ucisku na jego stopie.
- Zmierzyć dokładnie stopę Klienta i dobrać właściwy rozmiar buta.
- W miejscach potencjalnych ucisków umieścić specjalne podkładki.
- Założyć skarpetę narciarską na nogę.
- Wygrzać całego buta w piekarniku HEAD przez odpowiedni czas.
- Za pomocą rękawiczek wyjąć nagrzanego buta i założyć Klientowi na stopy. Następnie zapiąć klamry.
- Poprosić Klienta o stanie w pozycji narciarskiej przez 5 min. Przypominam, że pozycja narciarska to ugięte kolana i pełne oparcie na butach.
- Po zdjęciu butów narciarskich proces kustomizacji został zakończony.
- Proces kastomizacji może być wykonywany wielokrotnie.